Cena
- od do
Szeroki wachlarz kaw zielonych. Wysokiej jakości arabiki oraz najpopularniejsze robusty. Kawa surowa - zielona, rozdrobniona jako środek odchudzający.
BRAZYLIA SANTOS 17/18
Kawa brazylijska ma pełny zakres zastosowań:można ją stosować jako napój jednorodny, jest niezastąpionym składnikiem wszelkich mieszanek kawowych, doskonale komponuje się w mieszankach pod espresso oraz w innych zestawach kaw w stylu włoskim. Arabikę brazylijską wyróżnia doskonała cielistość naparu, dobry, zharmonizowany smak, bogaty i czysty aromat.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
BURUNDI FWB
Pierwszą plantację tej odmiany kawy założyli belgijscy kolonizatorzy w 1930 roku. Plantatorzy z Burundi przywiązują ogromną wagę do jakości zbiorów, dzięki czemu uzyskują znakomitą kawę. Uprawy prowadzone są przez małe gospodarstwa na wysoko położonych terenach. Burundi należy do kaw łagodnych i jest uważana za jedną z najlepszych kaw we wschodniej Afryce. Z ziaren otrzymuje się doskonały jednolity napar o wysokiej kwaskowatości. Kawa suszona na słońcu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
ETIOPIA DJIMMAH
Etiopia jest najstarszym eksporterem kawy na świecie. Nazwa kawy Djimmah pochodzi od nazwy miasta położonego w południowej części rejonu Kaffa. Ziarna kawy są pokryte łuską srebrzystą i są nieco drobniejsze, ale w zamian za to łatwiej się upala, a w swojej charakterystyce organoleptycznej nadal pozostaje w ogólnym typie etiopskich kaw Mocca. Ręczne zbiory owoców gwarantują doskonałą jakość kawy Djimmah. Kawa o specyficznym, bogatym smaku z akcentami winnymi i owocowymi oraz mocnym aromacie; mało kwaskowa. W sporządzonym naparze wyraźnie wyczuwa się nutę karmelu i orzecha, który długo pozostaje na języku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
ETIOPIA SIDAMO
Etiopia produkuje wysokogatunkową kawę, która stanowi jej główny produkt eksportowy. Pozyskiwana jest bardzo prymitywnymi - pierwotnymi wręcz - sposobami. Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Kaffa, Harrar, Wellega i Sidamo. Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”. Region Sidamo szczyci się ekologiczną czystością upraw. Dzięki doskonałym warunkom glebowym uzyskuje się ziarna idealne zarówno do mieszanek, jak i do naparów jednorodnych. Smak cytrusów wybija się na pierwszy plan, podobnie intensywnie wyczuwa się miodową nutę, która długo jeszcze pozostaje na języku. Charakteryzuje się bardzo mocnym i głębokim smakiem, o korzenno-kwiatowym aromacie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
ETIOPIA YIRGACHEFFE
Jest to chyba najbardziej znana i rozpoznawalna kawa z Etiopii. Kawa ta pochodzi z regionu Sidamo o nazwie Yirga Cheffe i uznawana jest przez wielu za miejsce, gdzie rośnie najlepsza kawa na świecie. Przyjemnie zrównoważona, ze stonowaną kwaskowatością i dobrą cielistością. Kawa z tego regionu charakteryzuje się bardzo intensywnym akcentem owocowym (słodkie nuty zapachowe brzoskwini i moreli), a nawet waniliowym. Napar wyodrębnia również elementy skórki cytrynowej. Doskonała kawa do stosowania w mieszankach, świetna jako kawa jednorodna z racji swej niepowtarzalnej wyrazistości.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
GWATEMALA SHB
Kawa jest sortowana ręcznie, przerabiana metoda mokrą. Szczególnie dorodne zbiory uzyskuje się w regionie Antiqua. Ziarna kawy stanowią doskonałą bazę do mieszanek, w szczególności do kompozycji pod espresso. Napar charakteryzuje się delikatną kwaskowatością i miękkim klasycznym aromatem, o wyrazistym i świetnie zharmonizowanym smaku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
HONDURAS SHG
Kawa jest głównym produktem eksportowym Hondurasu. Dbałość o jakość ziaren przekłada się na bogaty, czysty aromat, skondensowany smak z nutą ziołowo-przyprawową, a niekiedy z lekkim odcieniem anyżu. Szczególnie ceniona na rynku japońskim.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin