Opis
Etiopia jest najstarszym eksporterem kawy na świecie. Nazwa kawy Djimmah pochodzi od nazwy miasta położonego w południowej części rejonu Kaffa. Ziarna kawy są pokryte łuską srebrzystą i są nieco drobniejsze, ale w zamian za to łatwiej się upala, a w swojej charakterystyce organoleptycznej nadal pozostaje w ogólnym typie etiopskich kaw Mocca. Ręczne zbiory owoców gwarantują doskonałą jakość kawy Djimmah. Kawa o specyficznym, bogatym smaku z akcentami winnymi i owocowymi oraz mocnym aromacie; mało kwaskowa. W sporządzonym naparze wyraźnie wyczuwa się nutę karmelu i orzecha, który długo pozostaje na języku.
Charakterystyka:
Aromat: bogaty, intensywny, charakterystyczny
Smak: mocny, wyrazisty z subtelnym akcentem kwiatowym i łagodną kwaskowatością
Zbiory : od października do kwietnia (I), od sierpnia do grudnia (II)
Wysokość uprawy: 1500-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki : sucha
Ziarno : średniej wielkości
Kofeina: 140 mg/filiżanka