Opis
Jest to jedna z najbardziej naturalnie uprawianych i segregowanych kaw na świecie. Kawa z Wysp Archipelagu Galapagos uprawiana jest na niewielkich farmach, naturalnymi metodami, bez pestycydów czy innych środków chemicznych, co nadaje nietypowego charakteru zbiorom. Kawowiec czerpie wyjątkowe właściwości z gleby, dzięki czemu napar jest delikatny i bogaty. Piękne, równe ziarno, doskonała cielistość naparu i cudowna jego barwa składają się na niesamowite przeżycia smakowe. Wielkość zbiorów ograniczona jest do maksymalnie 5000 worków rocznie. Ciekawostką jest, że nawet stuletnie krzewy dają znakomite ziarno (krzewy standardowo owocują 30-40 lat). Kawa ta polecana jest dla wszystkich, którzy preferują czyste oryginalne gatunki kawy.
Charakterystyka:
Aromat: intensywny, ale nie ostry, bogaty, czysty
Smak: delikatny i pełny, owocowy z orzechową nutą
Zbiory : październik, listopad, grudzień (I), czerwiec/lipiec (II)
Wysokość uprawy: 150-350 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra
Ziarno : praktycznie bez ziaren wadliwych
Kofeina: 130 mg/filiżanka