Opis
Etiopia produkuje wysokogatunkową kawę, która stanowi jej główny produkt eksportowy. Pozyskiwana jest bardzo prymitywnymi - pierwotnymi wręcz - sposobami. Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Kaffa, Harrar, Wellega i Sidamo. Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”. Region Sidamo szczyci się ekologiczną czystością upraw. Dzięki doskonałym warunkom glebowym uzyskuje się ziarna idealne zarówno do mieszanek, jak i do naparów jednorodnych. Smak cytrusów wybija się na pierwszy plan, podobnie intensywnie wyczuwa się miodową nutę, która długo jeszcze pozostaje na języku. Charakteryzuje się bardzo mocnym i głębokim smakiem, o korzenno-kwiatowym aromacie.
Charakterystyka:
Aromat: bardzo intensywny, charakterystyczny
Smak: mocny, wyrazisty z akcentem kwiatowym i łagodną wkomponowaną w bukiet smakowy kwaskowatością
Zbiory : od października do kwietnia (I), od sierpnia do grudnia (II)
Wysokość uprawy: 1500-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki : myta
Ziarno : średniej wielkości
Kofeina: 140 mg/filiżanka