Opis
Sumatra Lintung to jedna z najbardziej charakterystycznych w smaku kaw na świecie. Uprawiana jest w tradycyjny sposób na północnej Sumatrze. Kawa w tym regionie uprawiana jest przez małych plantatorów. Bogata w sole mineralne wulkaniczna gleba stwarza dla tego regionu unikalne warunki uprawy kawowca. Intensywna, wyrazista kawa, doskonała do stosowania w mieszankach. Posiada klasyczny profil kaw indonezyjskich, z lekkim akcentem orzechowym i czekoladową nutą, które podkreślają indywidualny smak naparu.
Charakterystyka:
Aromat: intensywny, bogaty, charakterystyczny
Smak: mocny, dobrze zharmonizowany o posmaku orzechowym z nutą czekolady i owoców, mało kwaskowaty
Zbiory : od grudnia do marca (I), od stycznia do kwietnia (II)
Wysokość uprawy: 800-1800 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra
Ziarno : duże
Kofeina: 150 mg/filiżanka