Opis
Kawa Plantacja A jest uprawiana na południu Indii w prowincji Karnataka. Indyjska arabika przerabiana jest metodą mokrą i plantowana w miejscach o doskonałych ekologicznych warunkach glebowych. Kawa ta jest łagodna w smaku i aromacie z akcentem lekko palonych orzeszków ziemnych oraz z nutą toffi i miodu. Napar charakteryzuje się nienaganną cielistością i pozostawia słodkawy, nieco ziemisty posmak . Niska kwaskowatość tej kawy przełamana jest łagodnymi, pikantnymi nutami. Świetna jako składnik mieszanek.
Charakterystyka:
Aromat: bogaty, czysty
Smak: łagodny, dobrze zharmonizowany o posmaku orzechowym, słodkawy
Zbiory : od grudnia do marca (I), od stycznia do kwietnia (II)
Wysokość uprawy: 1000-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra
Ziarno : duże
Kofeina: 120 mg/filiżanka