Opis
Indywidualna kawa, o wyjątkowej czystości, łagodna, z subtelnym akcentem kwiatowym.Ta odmiana kawy rośnie na wysoko położonych plantacjach, co wyjaśnia jej niepowtarzalny aromat i charakter. Farmerzy nepalscy przejęli niektóre indyjskie praktyki uprawiania i obróbki kawy. Jedną z nich jest ucinanie wierzchołka krzewu kawowego na wysokości ok. 3-4 stóp (90-120 cm). Nepal produkuje kawę bez nawozów sztucznych. Chociaż kawa pochodzi z produkcji organicznej, nie jest to jeszcze potwierdzone certyfikatami.Otrzymane ziarna są delikatne, słodko-kwaśne, aromatyczne. Obecnie produkcja kawy jest niewielka, ale większość farmerów posiada bardzo młode krzewy, które będą w pełni produktywne w ciągu najbliższych lat. Produkcja Arabiki powinna wzrosnąć znacząco w ciągu najbliższych 10 lat.
Charakterystyka:
Aromat: czysty, lekko owocowy, odrobinę jaśminowy i korzenny
Smak: słodki, kwaskowaty, z delikatnym, korzennym bukietem smaków, lekko orzechowy
Wysokość uprawy: 1500-2500 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra (90%)
Ziarno : średniej wielkości
Kofeina: 140 mg/filiżanka