Opis
Znakomita jakościowo kawa o czystym i klasycznym smaku. Ma ona nieco większą kwaskowatość od typowych kaw z tamtego regionu, ale nuty orzechowo-czekoladowe są wyczuwalne przy każdym etapie palenia. Kubańskie plantacje poddawane są szczegółowej kontroli. Ogromną rolę przypisuje się tu naturalnym metodom uprawy. Plony tak jak dawniej zbierane są ręcznie. Wspaniały, bogaty aromat kawy przypomina zapach kubańskich cygar. Jej pełny, czysty smak charakteryzuje średnia moc. Doskonała równowaga smaku i aromatu sprawiła, że kawa z Kuby porównywana jest przez znawców kawy do Blue Mountain Jamajka uznawanej za najlepszą kawę na świecie.
Charakterystyka:
Aromat: bogaty, pełny, przypominający kubańskie cygara
Smak: kwaskowaty z nutą orzechowo-czekoladową
Zbiory : od września do lutego
Wysokość uprawy: 400-800 m n.p.m.
Metoda obróbki : mokra
Ziarno : równomierne, średniej wielkości
Kofeina: 195 mg/filiżanka