Opis
Najlepsza kawa afrykańska, harmonijna i zbalansowana. Idealny pod względem klimatu kenijski płaskowyż stwarza bardzo korzystne warunki do uprawy wysokogatunkowych arabik. Kenijska kawa charakteryzuje się wyraźną kwaskowatością z wyczuwalnym aromatem winno-owocowym. Wysokie położenie plantacji i zbieranie tylko dojrzałych ziaren powoduje, że jest to ziarno najwyższej jakości. Oznaczenie AA świadczy o wykorzystaniu największych ziaren. Kawa ta ceniona jest przez wielu konsumentów jako jednorodna, jednak ze względu na konsystencję i wyrazistość znakomicie sprawdza się jako komponent do mieszanek.
Charakterystyka:
Aromat: bardzo intensywny, charakterystyczny
Smak: mocny, wyrazisty z akcentem kwiatowym i dobrze zharmonizowaną mocną kwaskowatością
Zbiory : od października do marca (I), od lipca do września (II)
Wysokość uprawy: 1500-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki : myta
Ziarno : wyraźnie duże
Kofeina: 150 mg/filiżanka