Opis
Unikatowa kawa o charakterystycznym smaku ze względu na specyfikę przerobu. Ziarno jest przechowywane w specjalnych magazynach, aby pod wpływem pory deszczowej i wiatrów zmienić barwę i powiększyć swoją objętość. Proces "monsunowania" trwa od 12 do 16 miesięcy, dzięki czemu kawa wzbogaca się o indywidualne własności. Składowana przez ten okres kawa zmienia barwę w złotawą, objętość ziarna się zwiększa, a waga nasypowa jest mniejsza. Napar jest subtelny, cielisty, doskonale zharmonizowany, o orzechowym posmaku. Kawa ta jest praktycznie zupełnie pozbawiona kwaskowatości.
Charakterystyka:
Aromat: dymny, bogaty, intensywny
Smak: subtelny, łagodny o posmaku orzechowym, bardzo niska kwaskowatość
Zbiory : od stycznia do kwietnia (I), od grudnia do marca (II)
Wysokość uprawy: 1000-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki : monsunowana
Ziarno : bardzo duże
Kofeina: 120 mg/filiżanka