BURUNDI FWB
Pierwszą plantację tej odmiany kawy założyli belgijscy kolonizatorzy w 1930 roku. Plantatorzy z Burundi przywiązują ogromną wagę do jakości zbiorów, dzięki czemu uzyskują znakomitą kawę. Uprawy prowadzone są przez małe gospodarstwa na wysoko położonych terenach. Burundi należy do kaw łagodnych i jest uważana za jedną z najlepszych kaw we wschodniej Afryce. Z ziaren otrzymuje się doskonały jednolity napar o wysokiej kwaskowatości. Kawa suszona na słońcu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
ETIOPIA DJIMMAH
Etiopia jest najstarszym eksporterem kawy na świecie. Nazwa kawy Djimmah pochodzi od nazwy miasta położonego w południowej części rejonu Kaffa. Ziarna kawy są pokryte łuską srebrzystą i są nieco drobniejsze, ale w zamian za to łatwiej się upala, a w swojej charakterystyce organoleptycznej nadal pozostaje w ogólnym typie etiopskich kaw Mocca. Ręczne zbiory owoców gwarantują doskonałą jakość kawy Djimmah. Kawa o specyficznym, bogatym smaku z akcentami winnymi i owocowymi oraz mocnym aromacie; mało kwaskowa. W sporządzonym naparze wyraźnie wyczuwa się nutę karmelu i orzecha, który długo pozostaje na języku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
ETIOPIA SIDAMO
Etiopia produkuje wysokogatunkową kawę, która stanowi jej główny produkt eksportowy. Pozyskiwana jest bardzo prymitywnymi - pierwotnymi wręcz - sposobami. Najlepsze uprawy znajdują się w regionach Kaffa, Harrar, Wellega i Sidamo. Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”. Region Sidamo szczyci się ekologiczną czystością upraw. Dzięki doskonałym warunkom glebowym uzyskuje się ziarna idealne zarówno do mieszanek, jak i do naparów jednorodnych. Smak cytrusów wybija się na pierwszy plan, podobnie intensywnie wyczuwa się miodową nutę, która długo jeszcze pozostaje na języku. Charakteryzuje się bardzo mocnym i głębokim smakiem, o korzenno-kwiatowym aromacie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
KONGO KIVU
Kawa Congo Kivu pochodzi z okolic jeziora Kivu. Rośnie na otaczającym jezioro płaskowyżu. Surowe ziarno nie wygląda atrakcyjnie, ale za to kawa smakuje niezwykle. Kawa Congo Kivu jest bardzo słodka i esencjonalna. Dominują nuty szlachetnej whisky i dębowej beczki. Kawa ta jest wyraźnie kwaskowata, ale łagodna. Ma głęboki zapach owocowego klimatu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
MALAWI AA
Kawa pochodząca z serca Afryki. Doskonała jako kawa jednorodna, o łagodnym aromacie, z wyraźnie wyczuwalnym akcentem kwiatowym. Malawi jest krajem afrykańskim o bardzo dobrych warunkach dla uprawy kawy , szczególnie w północnej części kraju gdzie plantacje są położone na wysokości 1300 do 1550m n.p.m. Kawy z Malawi wysokiego stopnia czystości odznaczają się bogatym smakiem i intensywnym pięknym aromatem z bardzo ciekawym, przyjemnie atrakcyjnym akcentem orzechowym, przy niezbyt wysokiej łagodnej kwaskowatości.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
UGANDA BUGISU AA
Kawa rosnąca w doskonałych warunkach klimatycznych, wzdłuż granicy z Kenią. Dobrze komponuje się w mieszankach. Średnio intensywna, z lekkim aromatem owocowym.
Dostępność: spodziewana dostawa