Kolumbia Excelso

Kategoria:
Kawa palona

Wysokogatunkowa kawa o niepowtarzalnym aromacie. Kawa kolumbijska charakteryzuje się zrównoważonym zbalansowanym smakiem, z wyczuwalnym akcentem karmelowo-czekoladowym. Doskonała jako baza do mieszanek, jak również jako wyjątkowo aromatyczna kawa jednorodna. 
Specyfika warunków glebowo-klimatycznych i wyjątkowa staranność upraw powoduje, że Międzynarodowa Organizacja Kawowa (ICO), wyróżnia jakość tej kawy w odrębnej grupie „Columbian Mild”. Stąd też kawa kolumbijska – oczywiście „myta” Arabica – ma swoich gorących zwolenników jako samoistna.

 

Atrybuty:

Aromat -    pełny, bogaty, czysty  mocny, charakterystyczny.
Smak -    „Colombian Mild”, miękki, pełny, czysty, bogaty z wyraźną, lekko dominującą kwaskowatością
Wysokość uprawy   -    od 800  do 1.900 m.
Kofeina  -      140 mg/filiżanka
Ziarno    -     duże
Metoda przerobu  -    mokra

W naszej opinii równie dobrze albo i lepiej radzi sobie jako niezastąpiony składnik mieszanek ze względu na bardzo mocne, intensywne i wyraziste cechy aromatyczno-smakowe, które jako komponent są świetne, a samoistne mogą być niekiedy zbyt mocne np. kwaskowatość.

Cena:
11,00 zł
Opakowanie: 
-+